Голосні звуки української мови залежно від темпу мовлення

У книзі подано практичні поради аналізу акустичного аспекту звуків мовлення, описано сучасні інструменти й прийоми експериментально-фонетичних досліджень, наведено найважливіше з історії інструментального студіювання українського вокалізму, за результатами експериментів представлено фонетичні портрети шести голосних звуків.

Значна частина книги присвячена темпу мовлення. Зокрема, найцінніша інформація стосується встановленню тризначної шкали темпу українського літературного мовлення (повільний : помірний : швидкий), показників найшвидшого й найповільнішого мовлення, виявленню типового темпу носіїв українського літературного мовлення, пошуку кореляцій та залежностей темпу мовлення з іншими лінгвальними і позалінгвальними явищами. Наведено найцікавіші відомості з історії дослідження темпу мовлення в українському й загальному мовознавстві.

На сторінках книги читач знайде  цілком нову інформацію про “поведінку” звуків у зв”язному мовленні, передусім про вплив темпу на їх кількісні та якісні характеристики.

Книга побудована на дослідженні, здійсненому  за новаційними  методиками аналізу звуків та темпу мовлення, запропонованими автором.

Фактичний матеріал щодо голосних звуків, темпу мовлення, наголосу зацікавить не лише лінгвістів, але й фахівців у галузі синтезу й розпізнавання мовлення,  криміналістично-фонетичної експертизи, психології тощо.

Читати

 

Залишити коментар

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.